Samenhang tussen verslaving en het premenstrueel syndroom (PMS)

Vrouw met verslaving en het premenstrueel syndroom

Zeventig procent van de vrouwen ervaart lichamelijke en psychische klachten voordat ze ongesteld worden. Ongeveer vijf procent van alle vrouwen heeft in hun vruchtbare periode last van het premenstrueel syndroom (PMS). Dit is een verzamelnaam voor ernstige lichamelijke en emotionele klachten die je kunt ervaren in de periode voor je menstruatie. Deze klachten komen elke maand weer terug. De ernst en het soort klachten van PMS verschilt per vrouw. Verslavingsarts Rouhollah Qurishi deed een casestudie rondom een verslaafde vrouw op zijn spreekuur die aan het afkicken was. Zij gaf aan dat haar zucht naar heroïne telkens toenam de dagen vóór haar menstruatie. November 2022 verdedigde Qurishi zijn proefschrift met de titel ‘Case Reports in Addiction Medicine – Bridging the gap between science and practice’ en promoveerde hij aan de Radboud Universiteit. 

Met zijn verdere onderzoek toont hij aan dat er inderdaad een verband bestaat tussen verslaving en het premenstrueel syndroom. Vrouwen met PMS misbruiken vaker alcohol, drugs, pijnstillers, medicatie en andere middelen. Daar kan bij de behandeling rekening mee gehouden worden.

Wat is premenstrueel syndroom (PMS)?

Als je premenstrueel syndroom (PMS) hebt, dan heb je last van lichamelijke en/of geestelijke klachten. Bijna alle vrouwen merken vlak voor hun ongesteldheid dat er sprake is van stemmingswisselingen, gevoelige borsten of hoofdpijn. Dit zijn normale verschijnselen. Als de klachten zo ernstig zijn dat ze je in je dagelijks leven hinderen, heb je mogelijk PMS. De klachten beginnen dan in de weken voor je menstruatie en verdwijnen als je ongesteld wordt. Je moet daarna minstens een week geen klachten hebben. Bij PMS komen veel verschillende klachten voor.

Welke soorten klachten horen bij PMS?

Er zijn veel verschillende lichamelijke en geestelijke klachten die voorkomen bij PMS. De meest voorkomende klachten zijn:

  • Opgeblazen gevoel;
  • Pijnlijke en gespannen borsten;
  • Stemmingswisselingen;
  • Prikkelbaarheid;
  • Vermoeidheid of gebrek aan energie.
  • Vocht vasthouden, bijvoorbeeld in handen en voeten.
Therapie, Behandeling, Psycholoog, Patient

Bij wie en hoe vaak komt het premenstrueel syndroom voor?

PMS ontstaat vaak na het krijgen van kinderen. Bij jongere vrouwen komt het premenstrueel syndroom minder vaak voor. Ongeveer vijf procent van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar heeft last van PMS. Je hebt meer kans op PMS als het in je familie voorkomt. De klachten kunnen toenemen als je ouder wordt. Na de overgang verdwijnen de klachten.

Wat zijn de oorzaken van PMS?

Waarom heeft de ene vrouw wel veel klachten en de ander niet? Dat is nog niet goed bekend. Bij PMS ontstaan de klachten na de eisprong. De eisprong vindt ongeveer twee weken voor de menstruatie plaats. In deze periode maakt het lichaam het hormoon progesteron aan. Dit hormoon speelt een rol bij PMS. Het is niet zo dat vrouwen met PMS meer progesteron aanmaken. Ze zijn er wel gevoeliger voor. Een deel van de lichamelijke klachten is een gevolg van toename aan progesteron, zoals vocht vasthouden, een opgezette buik en gespannen borsten. Ook zijn de hersenen van vrouwen met PMS vaak gevoeliger voor progesteron en voor stoffen die op progesteron lijken en die onder andere in de anticonceptiepil zitten.

Wat zijn risicofactoren voor het ontstaan van het premenstrueel syndroom?

  • Erfelijkheid;
  • Angst en depressie;
  • Ongezond voedingspatroon;
  • Te weinig beweging;
  • Schildklierproblemen;
  • Stress;
  • (Jeugd)trauma;
  • Roken.

Verslavingsgevoeliger door het premenstrueel syndroom

Vrouwen met premenstrueel syndroom zijn gevoeliger voor verslaving. ‘Voor onderzoek naar erectieproblemen wordt veel geld uitgegeven, terwijl dat maar bij 19 procent van de mannen voorkomt. Zeventig procent van de vrouwen ervaart lichamelijke en psychische klachten voordat ze ongesteld worden, maar daar is in verhouding veel minder aandacht voor’, benadrukt verslavingsarts Rouhollah Qurishi. Hij richt zich in zijn onderzoek op de behandeling van vrouwen met het premenstrueel syndroom, die periodiek emotioneel hypergevoelig, instabiel en/of prikkelbaar zijn en daardoor verslavingsgevoeliger worden. ‘Ze grijpen eerder naar pijnstillers, alcohol of andere middelen. Die vrouwen wil ik helpen. De relatie tussen PMS en middelengebruik is nooit eerder gelegd. Onderzoek naar verslavingsziekten was tot nu toe vooral gericht op mannen. We kunnen daar in de behandeling nu gerichter op aansluiten.’

Heb jij ook last van het premenstrueel syndroom en herken jij jezelf in het overmatig gebruik van alcohol, drugs, medicijnen, pijnstillers of een ander middel? Bij Recovery Mental Healthcare bieden we je graag professionele hulp. Ons multidisciplinaire team van specialisten op het gebied van verslavingszorg staat voor je klaar. Je kunt ons bereiken op nummer: 085 – 8200 900 of administratie@recoverymhc.nl.