Gokverslaving

Hulp nodig? RMHC Helpt jou

Gokverslaving kaarten en munten
Vrouw achter laptop, Lachend, Test invullen

Herken jij je in een van deze klachten?

Doe de zelftest en krijg een indruk

Wat is een gokverslaving?

Dwangmatig gokken is de oncontroleerbare drang om te blijven gokken, ondanks de tol die het op je leven eist. Gokken betekent dat je bereid bent om iets te riskeren dat je waardeert in de hoop iets van nog grotere waarde te krijgen.

Gokken kan het beloningssysteem van de hersenen stimuleren, net zoals drugs of alcohol dat kunnen, wat leidt tot verslaving. Als je een probleem hebt met dwangmatig gokken, kun je voortdurend weddenschappen najagen die leiden tot verliezen, je gedrag verbergen, spaargeld opmaken, schulden opbouwen of zelfs toevlucht nemen tot diefstal of fraude om je verslaving te ondersteunen.

Dwangmatig gokken is een ernstige aandoening die levens kan vernietigen. Hoewel het behandelen van dwangmatig gokken een uitdaging kan zijn, hebben veel mensen die worstelen met dwangmatig gokken hulp gevonden door professionele behandeling.

Hulp bij jouw gokverslaving?

Onze specialisten helpen je graag!

Wat zijn de symptomen van een gokverslaving?

Tekenen en symptomen van dwangmatig gokken zijn onder andere:

  • Bezig zijn met gokken, zoals constant plannen hoe je meer gokgeld kunt krijgen.
  • Moeten gokken met steeds meer geld om dezelfde sensatie te krijgen.
  • Proberen te controleren, bezuinigen of stoppen met gokken, zonder succes.
  • Je onrustig of prikkelbaar voelen als je probeert te bezuinigen op gokken.
  • Gokken om aan problemen te ontsnappen of gevoelens van hulpeloosheid, schuld, angst of depressie te verlichten.
  • Proberen om verloren geld terug te krijgen door meer te gokken (verliezen najagen).
  • Liegen tegen familieleden of anderen om de omvang van uw gokken te verbergen.
  • Het in gevaar brengen of verliezen van belangrijke relaties, een baan of school- of werkmogelijkheden als gevolg van gokken.
  • Toevlucht nemen tot diefstal of fraude om gokgeld te krijgen.
  • Anderen vragen om je uit de financiële problemen te halen omdat je geld hebt vergokt.

In tegenstelling tot de meeste casual gokkers die stoppen bij het verliezen of een verlieslimiet instellen, worden mensen met een dwangmatig gokprobleem gedwongen om te blijven spelen om hun geld terug te krijgen – een patroon dat in de loop van de tijd steeds destructiever wordt.

Sommige mensen met een dwangmatig gokprobleem kunnen remissie hebben wanneer ze gedurende een bepaalde tijd minder of helemaal niet gokken. Zonder behandeling is de remissie echter meestal niet permanent.

Wanneer is het verstandig om hulp te gaan zoeken?

Hebben familieleden, vrienden of collega’s hun bezorgdheid geuit over uw gokken? Als dat zo is, luister dan naar hun zorgen. Omdat ontkenning bijna altijd een kenmerk is van dwangmatig of verslavend gedrag, kan het moeilijk voor je zijn om te beseffen dat je een probleem hebt.

Als je je eigen gedrag herkent uit de lijst met tekenen en symptomen voor dwangmatig gokken, zoek dan professionele hulp.

Is iemand in je omgeving verslaafd aan gokken of heb je zelf moeite om met het gokken te stoppen? Herstellen van een verslaving doe je niet alleen. Recovery Mental Healthcare biedt hulp en advies met een team van medische professionals op het gebied van verslavingszorg.  Je kunt ons bereiken op nummer: 085 – 8200 900 of administratie@recoverymhc.nl.

Krijg hulp!

Bel ons

085-8200 900