Gameverslaving

Hulp nodig? RMHC Helpt jou

Man met Gameverslaving
Vrouw achter laptop, Lachend, Test invullen

Herken jij je in een van deze klachten?

Doe de zelftest en krijg een indruk

Gameverslaving: een steeds groter probleem

Ouders klagen vaak dat hun puber te veel aan het gamen is en dat hij aan niets anders meer kan denken. Ook vele relaties hebben deze hobby niet overleefd. Maar wanneer kun je nu spreken van een gameverslaving? Wat is gameverslaving nu precies? En kan te veel gamen kwaad?

Wat is gameverslaving?

Het spelen op een spelcomputer is tegenwoordig onderdeel van onze samenleving: iedereen doet het wel eens. Voor de meeste mensen levert dit geen problemen op, maar sommige mensen zijn wel gevoelig om een verslaving te krijgen. Een spelletje spelen op de computer of Playstation is natuurlijk hartstikke leuk, maar voor een gameverslaafde is dit geen gezellig spelletje meer, maar een echte obsessie. Bij een gameverslaving is er sprake van een verstoring van de leefbalans. Bij een verslaving wordt niet meer per definitie voor het plezier of voldoening gespeeld, maar spreken we van dwangmatig gedrag.

Vraag vandaag nog hulp aan!

Veel voorkomende problemen

Je bent verslaafd aan gamen. Dat klinkt misschien niet als een echte verslaving, maar de gevolgen kunnen net zo groot zijn als bijvoorbeeld bij een alcoholverslaving. Zo gaan gameverslaafden vaak niet meer naar werk of school en gaat de verslaving bijna altijd gepaard met sociale problemen. Maar ook vinden verslaafden het spelen van hun games vaak belangrijker dan goed eten en een verfrissende douche nemen. Een gameverslaafde ondervindt daarom op lange termijn vaak ook lichamelijke problemen.

Symptomen van een gameverslaving

Je bent verslaafd aan gamen als:

  • Je te weinig slaapt omdat je vaak ’s avonds nog zit te gamen.
  • Je jezelf ongelukkig en onrustig voelt als je een aantal dagen niet gespeeld hebt.
  • Je iedere keer langer speelt dan je met jezelf had afgesproken.
  • Je regelmatig niet naar werk of school gaat maar er voor kiest om te gamen.
  • Je jezelf terug trekt, daardoor gaan vrienden en familie klagen dat je geen tijd voor ze hebt.

Natuurlijk zijn er nog veel meer factoren die meespelen bij het hebben van een gameverslaving. Maar herken jij jezelf of iemand anders in de bovenstaande punten. Aarzel dan niet en neem contact op met één van onze experts. Zij kunnen je helpen om van de dwang om te gamen af te komen.