Je vermoedt of weet dat je partner drugs gebruikt. Misschien zie je gedragsveranderingen, onverklaarbare afwezigheid of ervaar je spanningen in jullie relatie. Het kan voelen als een zware last die gepaard gaat met zorgen, verwarring en angst. Toch is het aangaan van het gesprek over drugsgebruik een belangrijke stap, zowel voor je partner als voor jezelf. In dit blog lees je hoe je dit gesprek op een zorgzame, respectvolle en constructieve manier kunt voeren.
Waarom het gesprek aangaan belangrijk is
Drugsgebruik kan grote gevolgen hebben voor iemands gezondheid, gedrag en relaties. Verslaving is niet alleen een individueel probleem, het raakt het hele systeem eromheen. Door het gesprek aan te gaan, geef je aan dat je om je partner geeft en mee wilt denken over hulp. Bovendien stel je grenzen en bescherm je ook jezelf tegen mogelijke schade.
Voorbereiding op het gesprek
Een goed gesprek begint met de juiste voorbereiding:
- Kies een geschikt moment: liefst wanneer je partner nuchter is en jullie niet worden afgeleid.
- Informeer jezelf: lees over de specifieke middelen waarvan je vermoedt dat je partner ze gebruikt.
- Wees voorbereid op emoties: het onderwerp is beladen. Je partner kan defensief, boos of verdrietig reageren.
Denk vooraf na over wat je wilt zeggen en met welk doel: verbinding, duidelijkheid of het stimuleren van het zoeken van hulp.
Het gesprek voeren: communiceren met compassie
Je toon en houding maken het verschil tijdens het gesprek. Probeer niet beschuldigend te klinken, maar spreek vanuit je eigen gevoel:
“Ik merk dat ik me zorgen maak wanneer je laat thuiskomt en anders doet dan anders.”
“Ik zie dat je het moeilijk hebt en ik wil je helpen.”
Luister actief en stel open vragen. Probeer oordelen te vermijden, verslaving is vaak een symptoom van onderliggende pijn of psychisch lijden.
Omgaan met reacties van je partner
Je partner kan reageren met ontkenning (“Er is niets aan de hand”), boosheid (“Je overdrijft”) of verdriet (“Ik weet het ook niet meer”). Blijf rustig. Herhaal dat je uit bezorgdheid spreekt en dat je wilt dat het beter gaat. Laat merken dat je er bent, maar ook dat je eigen grenzen belangrijk zijn.
Grenzen stellen en voor jezelf zorgen
Liefdevol zijn betekent niet dat je alles moet accepteren. Stel heldere grenzen en denk na over vragen als:
- Wat tolereer je wel en niet?
- Hoe ga je om met een terugval?
- Wat zijn je voorwaarden om samen verder te gaan?
Vergeet jezelf niet. Zoek steun bij vrienden, familie of een hulpverlener. Het is zwaar om dit alleen te dragen.
Wanneer professionele hulp overwegen?
Blijft het drugsgebruik aanhouden? Lukt het niet om samen tot verandering te komen? Dan is professionele hulp een logische en vaak noodzakelijke volgende stap. Verslaving is een ziekte en daar is een passende behandeling voor nodig.
Interventie als volgende stap
Soms is een gesprek niet genoeg. In dat geval kan een interventie uitkomst bieden. Een interventie is een gestructureerd en zorgvuldig voorbereid gesprek, begeleid door een professional, waarin naasten in een veilige setting hun zorgen uiten. Het doel: de persoon met het gebruiksprobleem confronteren met de realiteit en motiveren tot behandeling.
De specialisten van Recovery MHC bieden begeleiding bij interventies. Samen met jou en eventueel andere betrokkenen bereiden zij het gesprek voor. Ze zorgen voor veilige en duidelijke communicatie, gericht op beweging richting hulp. Vaak is een interventie succesvol en zorgt het ervoor dat verslaafden de stap naar een behandeling durven zetten.

Ondersteuning van Recovery MHC
Wij zijn een specialistische GGZ-instelling die zich richt op herstelgerichte zorg bij verslaving en psychische klachten. We bieden onder meer:
- Interventies en ondersteuning voor naasten.
- Behandeling op maat, zowel ambulant als klinisch.
- Korte wachttijden.
Je staat er niet alleen voor
Een gesprek over drugsgebruik aangaan met je partner is niet makkelijk. Maar het getuigt van moed, zorg en betrokkenheid. Onthoud dat je het niet alleen hoeft te doen. Er is hulp. Voor je partner, maar ook voor jou.
Maak je je zorgen om je partner en wil je hulp? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Wij staan voor je klaar.
