De rol van onderliggend lijden bij een verslaving

Man met depressie

Onderliggend lijden is een van de belangrijkste redenen waarom mensen verslaafd raken. Er is dan een onderliggende factor die mensen ertoe aanzet om bijvoorbeeld drugs te gebruiken, overmatig alcohol te nuttigen of zich te verliezen in bezigheden die niet goed voor ze zijn. Om effectief van een verslaving af te kunnen komen is het dan belangrijk om ook het onderliggende lijden aan te pakken. Gebeurt dit niet, dan is de kans aanwezig dat de verslaving niet helemaal weggaat of steeds weer terug zal komen. Bij onderliggend lijden kan je onder andere denken aan mentale gezondheidsproblemen of emotionele pijn. In dit blog vertellen we je meer over wat onderliggend lijden is en hoe dit effect heeft op een verslaving, maar ook over de relatie tussen trauma en verslaving.

Welke invloed heeft onderliggend lijden op een verslaving?

Er zijn meerdere verschillende redenen op te noemen waarom mensen hun toevlucht nemen tot verslavende middelen of gedragingen. Onderliggend lijden is een van de belangrijkste redenen op dit gebied. Wanneer mensen lijden aan bijvoorbeeld een depressie, een angststoornis, chronische stress, de gevolgen van een trauma of een gebrek aan zelfacceptatie, dan is het gebruiken van verslavende middelen een oplossing die tijdelijk enige verlichting biedt. De innerlijke strijd wordt heel even wat minder moeilijk en je hebt het gevoel dat je de wereld beter aankan. Nou is het wel zo dat je, om de geestelijke pijn te verlichten, steeds meer nodig hebt van je middel of gedrag naar keuze. Het wordt dan ook onmogelijk om te stoppen en zo ontstaat er op den duur een serieuze verslaving. Je krijgt dan te maken met comorbiditeit, aangezien je naast je oorspronkelijke aandoening opeens een samenhangende aandoening te verwerken krijgt.

Welke vormen van onderliggend lijden zijn er allemaal?

Er zijn meerdere vormen van onderliggend lijden te onderscheiden. We zetten ze even voor je op een rijtje.

  • Mentale gezondheidsproblemen: voor de mensen die last hebben van problemen met hun mentale gezondheid is een verslaving vaak een uitweg die zorgt voor verlichting van de problemen. Denk hierbij aan mensen die bijvoorbeeld last hebben van een depressie, een angststoornis, een bipolaire stoornis of een posttraumatische stressstoornis;
  • Trauma: mensen die in hun leven heftige dingen meegemaakt hebben, kunnen hiermee blijven worstelen. Dit is bijvoorbeeld het geval voor mensen die te maken hebben gehad met mishandeling, misbruik of verwaarlozing. Er ontstaan dan diepe emotionele wonden, die niet eenvoudig te genezen zijn. Met behulp van verdovende middelen of bepaalde vormen van gedrag is het dan mogelijk om de nare herinneringen even naar de achtergrond te verplaatsen;
  • Stress: je kan flink uitgeput raken van chronische stress. Het kan hierdoor onmogelijk worden om effectief met je leven om te gaan. Een verslaving kan een manier zijn waarop mensen met deze vorm van stress omgaan, alleen biedt dit slechts tijdelijk soelaas;
  • Laag zelfbeeld: er zijn heel wat mensen die worstelen met het gevoel dat ze ‘niet genoeg’ zijn. Dit leidt dan weer tot schaamte en zelfhaat. Verslaving is hier een vorm van verdoving, waarbij deze gevoelens tijdelijk op de achtergrond verdwijnen.
  • Ook ADD en verslaving komt vaak voor. Mensen met ADD lijken rustig en dromerig, maar in werkelijkheid zijn ze in hun hoofd constant bezig met allerhande gedachten. Om deze gedachtenstroom te stoppen wordt er dan nog wel eens naar een verslavend middel gegrepen.

Waarom verdovende middelen niet de oplossing zijn voor onderliggend lijden

Op de korte termijn lijken die verslavende middelen een prima manier om met onderliggend lijden om te gaan. Per slot van rekening: de geestelijke pijn, de stress of het lage zelfbeeld verdwijnen er even door. Toch is dit zeker niet de manier. Het punt is namelijk dat je jezelf er alleen maar nieuwe problemen bij geeft. Zo geef je jezelf nieuwe stress, want hoe moet je er nu mee omgaan dat je verslaafd bent? Ook voor je zelfbeeld is het niet goed, want hoe heb je jezelf nou verslaafd kunnen laten raken? Zo zijn er meerdere redenen om niet naar verslavende middelen te grijpen als je moeite hebt goed om te gaan met je gedachten en de uitdagingen die dagelijks op je afkomen. Is het je toch overkomen dat je verslaafd bent geraakt? Maak dan gebruik van een van de volgende manieren om de weg naar het herstel te vinden.

Jongeman met depressie

Hoe kom je van een verslaving af als onderliggend lijden hier ten grondslag aan ligt?

Heb jij te maken met een verslaving waarbij onderliggend lijden een belangrijke oorzaak is? Er zijn dan verschillende manieren om hier goed mee om te gaan.

  • Zoek professionele hulp: de verslavingsexperts van Recovery MHC helpen jou om niet alleen met je verslaving om te gaan, maar ook met de achterliggende redenen van je verslaving. Uiteraard kan je voor het onderliggend lijden ook contact opnemen met een ervaren therapeut. Deze helpt jou de oorzaken te identificeren en naar een oplossing te zoeken;
  • Ga in gesprek met gelijkgestemden: de steun van een groep mensen die hetzelfde meemaken als jij kan enorm waardevol zijn. Vandaar ook dat Recovery MHC gebruikmaakt van een 12 stappen programma, waarbij groepstherapie een zeer belangrijk onderdeel is. Binnen een veilige omgeving deel je dan je ervaringen met mensen die jou ondersteunen;
  • Verander je levensstijl: het is belangrijk om jezelf een gezond copingmechanisme aan te leren. Op deze manier zorg je er niet alleen voor dat je jezelf beter gaat voelen, maar ook dat je niet snel last krijgt van een terugval. Tot een goed mechanisme behoren onder andere het ontwikkelen van gezonde gewoonten, leren omgaan met stress en cultiveren van een goede zelfzorg;
  • Medicatie: in sommige gevallen is het goed om medicatie te gebruiken om de onderliggende mentale problemen te behandelen. Zo verminder je ook jouw drang naar verslavende middelen.

Conclusie

Als jij beter snapt welk onderliggend lijden ten grondslag ligt aan jouw verslaving, dan weet je ook hoe je het beste aan je herstel kan werken. Gewoon afkicken is dan niet genoeg, het is nodig om ook de onderliggende klachten aan te pakken. Als je de reden wegneemt waarom je gebruikt, dan is de kans op herstel van verslaving meteen een stuk groter.

Herstellen van een verslaving is niet iets wat je alleen kan doen. Het is dan belangrijk om hier professionele hulp bij in te schakelen. Heb je vragen over het herstellen van een verslaving bij Recovery Mental Healthcare en wil je graag weten wat dit precies inhoudt? Of wil je meer weten over de therapievormen die wij aanbieden, alsmede onze ambulante en klinische behandelingen? We hebben een multidisciplinair team van specialisten op het gebied van verslavingszorg voor je klaarstaan, dat graag met je vragen aan de slag gaat. Je kunt ons bereiken op nummer: 085 – 8200 900 of administratie@recoverymhc.nl.