5 stappen die je kan nemen als je hulp nodig hebt bij een verslaving

Vrouw die vooruit kijkt, hoe nu verder?

Merk jij op een dag dat je niet meer zonder bepaalde geestverruimende middelen kan? Dat het gebruik hiervan een steeds grotere invloed begint te krijgen op je leven? Het is natuurlijk ook mogelijk dat je als naaste merkt dat een familielid, vriend of collega steeds verder af begint te glijden. Het is dan belangrijk om dit niet zomaar te laten gebeuren, maar juist stappen te nemen om het verval tegen te gaan. Als je hier snel bij bent voorkom je op deze manier dat er een langdurig traject moet worden opgestart. We zetten vijf stappen voor je op een rijtje, die je kan nemen om hulp te krijgen als een verslaving steeds meer je leven over begint te nemen.

Stap 1: Erkennen dat er sprake is van een verslaving

Je kan pas echt beginnen met van je verslaving af te komen als je erkent dat je daadwerkelijk verslaafd bent. Dat is niet makkelijk, want voor veel mensen staat erkennen dat ze verslaafd zijn gelijk aan zwakte. Het gevoel dat je zelf geen controle meer hebt over jouw gebruik van verdovende middelen is dan moeilijk te accepteren. Toch is het juist zo belangrijk om onder ogen te zien dat een verslaving de controle over je leven heeft overgenomen en dat dit helemaal niks met zwakte te maken heeft. Het is ook voor je naaste omgeving belangrijk om te zien dat je accepteert dat je het niet meer in de hand hebt. Het is heel goed mogelijk dat je jouw naasten al schade hebt berokkend , dan is het ook voor deze naasten goed om te zien dat jij hier je verantwoordelijkheid voor neemt. Met een acceptatie maak je het jezelf makkelijker om hulp te zoeken.

Stap 2: In gesprek gaan

Nadat je de eerste stap hebt genomen, is het belangrijk om hier met mensen over te praten. Je hoeft dan niet meteen bij een professional aan de bel te trekken, ga eerst eens in gesprek met een naaste die je vertrouwt en die weet van jouw problemen. Vaak hebben naasten al eerder in de gaten dat iemand verslaafd is dan de verslaafde zelf. We realiseren ons wel dat het niet altijd makkelijk is om het hier met iemand over te hebben. De schaamte komt dan weer om de hoek kijken, maar het is belangrijk om hier overheen te stappen. Met een goed gesprek laat je aan mensen zien dat je serieus bent in je voornemen om van je verslaving af te komen. Het helpt jou ook om de zaken op een rijtje te zetten. Misschien kan jouw naaste samen met jou bekijken welke stappen je hierna moet nemen en of het nodig is om hier contact over op te nemen met een specialist.

Stap 3: Schakel professionele hulp in

Het is bij een serieuze verslaving noodzakelijk om professionele hulp in te schakelen. Je bent zelf in de verslaving terechtgekomen, maar het is bijna onmogelijk om hier ook zelf weer uit te komen. Professionele hulpverleners op dit gebied weten wat voor valkuilen en problemen je tegen gaat komen op de weg naar herstel. Dat niet alleen, ze ondersteunen je ook en helpen jou om elke hobbel die je onderweg tegenkomt te nemen. Een specialist op dit gebied weet precies waar je allemaal rekening mee moet houden en wat er bij een hersteltraject allemaal komt kijken. Met de ondersteuning van een specialist weet je straks zeker dat je in een veilige omgeving aan je herstel kan werken.

Hersteld na verslaving

Stap 4: Je laten behandelen

Wanneer jij je hebt ingeschreven bij een GGZ-instelling die verslavingszorg als specialisatie heeft, kan de behandeling beginnen. Recovery MHC biedt jou hierbij drie verschillende behandelvormen aan. Je hebt bij ons de keuze uit dagbehandeling, avondbehandeling en klinische behandeling. Bij dagbehandeling ben jij zes weken lang, vier dagen per week bij ons om therapie te volgen. In de avond ga je dan wel weer gewoon naar huis, zodat de impact op je persoonlijke of professionele leven niet al te groot is. Bij een avondbehandeling functioneer je overdag gewoon op school of werk, waarna je in de avonduren een intensieve therapie volgt. De klinische behandeling bieden wij aan in Zuid-Afrika, waar je zes weken lang behandeld wordt door ervaren specialisten.

Stap 5: Nazorg

Een goede behandeling kan nooit helemaal effectief zijn, als daar geen nazorg bij wordt aangeboden. Ook hiermee staat Recovery MHC voor je klaar. We stellen een passend nazorgtraject voor je samen, waarbij de focus erop ligt om ervoor te zorgen dat je niet met een terugval te maken krijgt. Met goede nazorg zorg je ervoor dat je ver uit de buurt van je oude patronen blijft en behoort blijvend herstel tot de mogelijkheden. Een van de grote voordelen van nazorg is dat de specialisten van Recovery MHC jou in de gaten blijven houden. Zij zien het meteen als er een terugval dreigt en helpen jou direct weer terug op het goede pad. Ben jij serieus in je voornemen om van je verslaving af te komen? Nazorg is dan de stok achter de deur die je nodig kan hebben als je verslaving de kop weer opsteekt.

Herstellen van een verslaving is niet iets wat je alleen kan doen. Het is dan belangrijk om hier professionele hulp bij in te schakelen. Heb je vragen over het herstellen van een verslaving bij Recovery Mental Healthcare en wil je graag weten wat dit precies inhoudt? Of wil je meer weten over de therapievormen die wij aanbieden, alsmede onze ambulante en klinische behandelingen? We hebben een multidisciplinair team van specialisten op het gebied van verslavingszorg voor je klaarstaan, dat graag met je vragen aan de slag gaat. Je kunt ons bereiken op nummer: 085 – 8200 900 of administratie@recoverymhc.nl.