GHB-verslaving

Hulp nodig? RMHC Helpt jou

Verslaafd, verslavingszorg, depressie, trauma
Vrouw achter laptop, Lachend, Test invullen

Herken jij je in een van deze klachten?

Doe de zelftest en krijg een indruk

Wat is GHB-verslaving?

We gaan je in dit artikel wat meer vertellen over de drug GHB, wat voor effecten deze drug heeft en waarom het gevaarlijk is om hier verslaafd aan te raken. GHB is ook wel bekend onder de naam Gamma Hydroxy Butyraat. Het is een populaire drug, aangezien je praktisch geen last krijgt van het vervelende kater-effect waar andere drugs bekend om staan. Wat je wel ervaart is een aangename roes, waardoor je bijvoorbeeld op een feest nog intenser kan genieten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat GHB vooral bekendstaat als partydrug. Er zijn meer redenen waarom GHB zo populair is. Zo is het een goedkoop middel en zijn er op internet allerlei handleidingen te vinden waarmee je het zelf kan produceren.
Toch is dit zeker geen ongevaarlijke drug. Je hebt namelijk steeds meer nodig om dezelfde roes te kunnen ervaren. Je raakt ook snel geestelijk afhankelijk van GHB. Je wil dat aangename gevoel op steeds meer momenten in je leven meemaken. Voor je het weet ben je dan ook verslaafd aan GHB. Neem je het middel tijdelijk niet, dan gaat dit gepaard met heftige, gevaarlijke onthoudingsverschijnselen. Daarbij zijn de steeds grotere doses GHB die je neemt slecht voor je geest en lichaam. De enige manier om echt van een verslaving af te komen, is door je hiervoor te laten behandelen, onder leiding van ervaren, kundige professionals.

Wat doet GHB precies met je?

GHB heeft een zeer verslavend effect. Dit komt doordat het je overdrachtsstoffen (neurotransmitters) beïnvloedt. Dit zijn stoffen die zich in je hersenen bevinden en daar prikkels overbrengen tussen de verschillende cellen. De stoffen waar het hier om gaat zijn onder andere glutamaat, dopamine en GABA. Dit heeft meerdere gevolgen, waardoor mensen getriggerd worden om steeds meer GHB te gebruiken.

  • Als je begint met GHB ervaar je al bij een lage dosis een ontspannen gevoel, alsof je meer kan genieten van datgene waar je mee bezig bent;
  • Je ervaart minder angsten en remmingen;
  • Gebruik van GHB kan zelfs tot gevolg hebben dat je warme gevoelens begint te koesteren voor andere mensen. De seksuele stimulering die hierbij ontstaat heeft tot gevolg gehad dat GHB wereldwijd ook wel bekend staat als de ‘date rape drug’;
  • Begin je deze drug vaker en in hogere hoeveelheden te gebruiken, dan zijn hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid bekende symptomen;
  • Mensen die nog meer GHB gaan gebruiken, ervaren een slap gevoel in hun spieren. Hierdoor kan een gebruiker gaan trillen en zelfs omvallen;
  • In het ernstigste geval kan iemand die verslaafd is aan GHB zelfs bewusteloos raken. Bij een overdosis is ook overlijden niet uitgesloten.

Meer informatie over een GHB-verslaving

Net als veel andere verdovende middelen was ook GHB oorspronkelijk niet bedoeld als drug. In eerste instantie werd het gebruikt als narcosemiddel, maar hier is vanaf gestapt nadat de zorgwekkende bijwerkingen van het middel bekend werden. Je bent verslaafd aan dit middel als je niet meer zonder kan en daadwerkelijk de regie over het gebruik kwijt bent. Je wil nog wel minderen, maar hebt steeds meer nodig om jezelf prettig te voelen. Hierdoor is afkicken erg moeilijk. Besluit je namelijk om resoluut te stoppen met het middel, dan heeft dit ook negatieve effecten. Slaapproblemen, hallucinaties en paranoia zijn dan niet uitgesloten. De reden hiervoor is dat GHB een drug is waarbij zowel je hersenen als je lichaam verslaafd raken. Mensen die willen afkicken van GHB moeten dit dan ook altijd onder professioneel, medisch toezicht doen.

Is GHB verslavend?

We hebben de vraag eigenlijk al beantwoord, maar laten we hier nog even wat dieper op ingaan. Oorspronkelijk leek GHB namelijk een onschuldige partydrug, die ervoor zorgde dat mensen nog meer konden genieten van hun avond uit. Aangezien het ook een drug was die de lust opwekte, werd GHB vooral veel gebruikt in de fetisj- en swingerswereld. Hier kwam men er alleen al snel achter dat GHB helemaal niet zo onschuldig was als het leek. Terwijl het steeds meer gebruikt werd, kwam ook vaker in het nieuws dat er mensen aan een overdosis GHB waren overleden. Ook op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis werden meer en meer mensen opgenomen, die daar waren beland door de gevolgen van hun GHB-gebruik. Mensen kregen door dat GHB zeer verslavend is, met alle nare gevolgen vandien.

Sinds 2012 behoort GHB officieel tot de harddrugs, wat inhoudt dat het gebruik ervan verboden is. Hierdoor staat het middel op één lijn met andere harddrugs, zoals amfetamine, XTC, cocaïne, heroïne en LSD.

BEL SNEL!

Wij helpen je graag.

Waarom raken mensen dan zo makkelijk verslaafd aan GHB?

Laten we er geen doekjes om winden: GHB is een zeer verslavende drug. Als je hier eenmaal verslaafd aan bent geraakt, dan kom je hier ook niet zomaar vanaf. Dat heeft een aantal redenen. Zo is GHB een drug waarvan de werking niet extreem lang blijft hangen. Na een uur of drie is het prettige gevoel dat je ervaart weer verdwenen. Doordat je hier geen kater aan overhoudt, lijkt het geen probleem om daarna al snel weer een nieuwe dosis te nemen. Kijk, daar is dat heerlijke gevoel alweer! Maar als je het dan steeds meer gebruikt, beginnen je geest en lichaam aan het middel te wennen en willen ze er alleen maar meer van hebben.

Het feit dat GHB niet duur is en zelf gemaakt kan worden, versterkt het gevaar alleen maar. De grondstoffen voor GHB zijn vrij verkrijgbaar en kosten weinig. Zo wordt het natuurlijk wel heel erg makkelijk om aan je favoriete drug te komen.

Wanneer kan je spreken van een verslaving aan GHB?

Mensen die verslaafd zijn aan GHB merken op gegeven moment dat ze minder genieten van hun leven als ze hun favoriete drug niet meer gebruiken. Dat feestje is eigenlijk niet zo leuk, seks niet meer zo prettig… Maar er zijn ook andere symptomen die er op wijzen dat iemand met een serieuze verslaving te maken heeft. Denk bijvoorbeeld aan hevig transpireren, trillen en moeite hebben met slapen. Een GHB-verslaafde zal de verslaving altijd ontkennen, maar in paniek raken als het middel op gegeven moment niet voorhanden is. Als iemand dit stadium heeft bereikt, dan valt een GHB-verslaving niet meer te ontkennen.

De risico’s van een GHB-verslaving op een rijtje

Er zijn meerdere risico’s van een GHB-verslaving op te noemen. We zetten ze even voor je onder elkaar:

  • Duizeligheid, misselijkheid, verwardheid;
  • GHB staat er bekend om remmingen weg te nemen, zodoende doen mensen veel vaker dingen waar ze spijt van krijgen;
  • Je reactievermogen wordt erdoor beïnvloed, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden;
  • Mensen die zelf GHB produceren, lopen het risico dat ze dit niet op de juiste manier doen. Het gevolg is dat er blaren in de keel en slokdarm kunnen ontstaan;
  • Je geheugen en concentratievermogen gaan achteruit door langdurig GHB-gebruik;
  • Dit middel gaat gepaard met heftige ontwenningsverschijnselen, die al snel ontstaan. Vaak is het niet mogelijk om hier zonder medisch specialist vanaf te komen.

Wat gebeurt er bij een overdosis GHB?

We hebben duidelijk gemaakt dat GHB geen onschuldige partydrug is. Het is bij een overdosis zelfs een zeer gevaarlijk middel. De kans bestaat namelijk dat je in slaap valt of bewusteloos raakt. Zeker als het middel samen met alcohol wordt gebruikt is dit mogelijk. Een van de grote gevaren van GHB is het feit dat het lastig is om een goede dosering uit te dokteren. Zo is het gevaar op een overdosis altijd aanwezig. Gevolgen? Denk aan zaken als misselijkheid, duizeligheid, problemen met ademhalen, bewusteloosheid waarbij je het gevaar loopt om te stikken, alsmede black-outs. Ook kan er hersenschade ontstaan na een overdosis.

Is het mogelijk om af te kicken zonder begeleiding?

GHB is een middel waar je niet zomaar van afkickt, zonder dat je hierbij wordt ondersteund door professionals. Je loopt dan namelijk het risico om te maken te krijgen met een breed scala aan verschillende ontwenningsverschijnselen. We hebben het dan bijvoorbeeld over verwardheid, angsten, depressie, hartritmestoornissen, hallucinaties, psychoses, delirium en zelfs epileptische aanvallen. Probeer dan ook nooit zelf af te kicken. Onze specialisten helpen je graag om op verantwoorde wijze een einde te maken aan je verslaving.

Ben jij of is iemand in je omgeving verslaafd aan GHB? Met een team van medische professionals op het gebied van verslavingszorg biedt Recovery Mental Healthcare hulp en advies. Je kunt ons bereiken op nummer: 085 – 8200 900 of administratie@recoverymhc.nl.

Krijg hulp!

Bel ons

085-8200 900