Alcoholverslaving

Hulp nodig? RMHC Helpt jou

Eenzaamheid verslaving
Vrouw achter laptop, Lachend, Test invullen

Herken jij je in een van deze klachten?

Doe de zelftest en krijg een indruk

Alcoholverslaving: symptomen en risico’s

Alcoholverslaving komt van alle verslavingen het meest voor. Een van de redenen daarvan is dat alcohol in onze maatschappij sociaal gezien een geaccepteerd middel is. Ook omdat alcohol legaal en gemakkelijk te verkrijgen is, is de grens tussen normaal gedrag en problematisch drinken moeilijk te zien. Ondanks het relatief onschuldige imago van drank, zijn veel mensen verslaafd aan alcohol. Het middel is zowel geestelijk als lichamelijk zeer verslavend. Dat maakt het extra lastig om zelf te stoppen met drinken en voor je het weet, heb je te kampen met een alcoholverslaving. Ook komt alcoholverslaving vaak voor in combinatie met een andere verslaving.

Wat zijn de symptomen van een alcoholverslaving?

Als iemand verslaafd is aan alcohol is het willen drinken van alcohol veranderd in het moeten drinken van alcohol. De symptomen van een alcoholverslaving zijn te herkennen aan uiteenlopende lichamelijke, geestelijke en sociaal-maatschappelijke problemen: 

  • Controleverlies: een paar drankjes zijn niet meer voldoende; 
  • Er is altijd een reden om te drinken; 
  • Op ongewone tijden trek hebben in alcohol; 
  • Mogelijk het verbergen van drank; 
  • Vergeetachtigheid en een slechte concentratie; 
  • Het vertonen van ‘trucjes’ vol van leugens en ontkenning; 
  • Vele pogingen en beloftes om te stoppen met het alcoholgebruik; 
  • Verzuim op het werk;
  • Financiële problemen;
  • Vereenzamen: er is steeds minder contact met familie en vrienden; 
  • Steeds meer lichamelijke en psychische klachten; 
  • Sombere en depressieve stemming; 
  • Geestelijke verwarring en geheugenproblemen zoals blackouts; 
  • Angst, nervositeit en mogelijk paniek; 
  • Stemmingswisselingen en slaapproblemen; 
  • Maag- en darmproblemen en verlies van eetlust;
  • Trillen, zweten en ontwenningsverschijnselen;
  • Mogelijk psychotische kenmerken.
Laat je inspireren door ervaringen van oud-cliënten

Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?

Vraag jij je wel eens af: wanneer ben je verslaafd aan alcohol? Dan is het belangrijk om te weten dat er bij veel drinken gewenning ontstaat. Er is steeds meer alcohol nodig voor dezelfde roes. Het stadium dat iemand is verslaafd aan alcohol, ontwikkelt zich heel geleidelijk. Zonder dat je het in de gaten hebt, raak je langzaamaan steeds meer verslaafd aan alcohol. Als gevolg van alcoholverslaving kunnen zeer grote problemen ontstaan op het gebied van werk, relaties en gezondheid (zowel lichamelijke als psychische klachten). Soms is het moeilijk in te schatten of er sprake is van een alcoholprobleem. 

De mate waarin iemand verslaafd aan alcohol is, hangt af van hoe vaak en hoeveel er wordt gedronken. Ook de consequenties van het drinken zijn van belang. Er is sprake van een alcoholverslaving wanneer er in een bepaalde periode structureel veel alcohol is gedronken en iemand daarmee niet of nauwelijks zelfstandig mee kan stoppen. Het drankgebruik leidt daarbij voortdurend tot dezelfde problemen. 

Wat is alcoholverslaving?

Regelmatig beantwoorden wij de vraag: wat is een alcoholverslaving? Bij het beantwoorden van deze vraag is het belangrijk om te vermelden dat alcoholisme zich op verschillende manieren uit. Als iemand verslaafd is aan alcohol kun je dat bijvoorbeeld herkennen aan problematisch drinken. Dit houdt in dat het drinken van alcohol gepaard gaat met verschillende geestelijke, lichamelijke en sociaal-maatschappelijke problemen. Als iemand verslaafd is aan alcohol kan zich dat ook geestelijk uiten. Als er sprake is van een geestelijke afhankelijkheid van alcohol, denkt de gebruiker obsessief aan drinken. Vaak houdt dit in dat iemand zich niet meer prettig of gelukkig kan voelen zonder alcohol. Ook wordt er dan gedronken om problemen te vergeten, om de stemming te veranderen en/of om de realiteit te ontvluchten. 

Geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid van alcohol gaan vaak samen. Als een gebruiker lichamelijk verslaafd is, treden er ontwenningsverschijnselen op. Wanneer iemand voor het afkicken van alcohol cold turkey gaat, zijn zweten, trillen, angst, ernstige stemmingswisselingen en slecht slapen bekende verschijnselen. Cold turkey stoppen betekent dat iemand in één keer stopt met het gebruik van een middel, zonder het middel geleidelijk af te bouwen of middelen te gebruiken die ontwenningsverschijnselen tegengaan.

Bingedrinken

Als een persoon verslaafd is aan alcohol kan er ook sprake zijn van bingedrinken. De gebruiker drinkt in korte tijd grote hoeveelheden alcohol. Het bloedalcoholgehalte kan hierdoor stijgen tot 0.8 promille. Bij een vrouw komt dit gemiddeld neer op minimaal vier glazen en bij een man op minimaal zes glazen.

Man met alcoholverslaving

Risico's alcoholverslaving

Als iemand is verslaafd aan alcohol wordt dit vaak lang ontkend en verborgen. Het is belangrijk om tijdig in te grijpen. In de eerste plaats natuurlijk vanwege de impact op de gezondheid van de verslaafde. Maar ook diens familie, vrienden en collega’s kunnen lijden onder de alcoholverslaving. De gebruiker verwaarloost relaties en neemt geen verantwoordelijkheid meer voor verplichtingen op het werk. Bovendien kan drinken direct gevaar opleveren als je dit combineert met alcoholgebruik in het verkeer of het gebruik van drugs. Andere risico’s van een alcoholverslaving zijn onder andere: strafrechtelijke vervolgingen, vitamine B tekort, hart- en vaatziekten, diverse soorten kanker, de Ziekte van Korsakov, levercirrose (littekenweefsel in de lever) en infecties en schade aan organen.

Behandeling van alcoholverslaving

Vraag jij jezelf af: wanneer ben je verslaafd aan alcohol? Als je in een bepaalde periode structureel veel alcohol hebt gedronken, is de kans groot dat je geestelijk – en mogelijk ook lichamelijk – verslaafd aan alcohol bent geraakt. Het is cruciaal om hulp bij je alcoholverslaving te zoeken. Alcoholisme kan immers ernstige fysieke en  psychische klachten en zelfs de dood tot gevolg hebben. Bij Recovery Mental Healthcare bieden we professionele hulp als je wilt afkicken van alcohol. Wij behandelen onze cliënten op een persoonlijke, betrokken en medisch verantwoorde manier met de behandeling van alcoholverslaving. Samen met de cliënt, diens naasten en ons team van specialisten, bepalen we welk herstelprogramma het meest geschikt is.

Hulp bij alcoholverslaving door multidisciplinaire teams

Daarbij ligt de focus op het creëren van een platform waar de cliënt zich op z’n gemak voelt en opnieuw de balans kan vinden. Onze professionals kijken naast de alcoholverslaving ook naar de eventuele onderliggende oorzaken. Dit zijn factoren die bepaalde gedragspatronen aanwakkeren. Wij werken met multidisciplinaire teams. Dit houdt in dat onze specialisten samenwerken met coaches, ervaringsdeskundigen en experts, om gespecialiseerde behandelingen aan te bieden die in het dagelijks leven goed zijn toe te passen.

Vraag jij je af of jij bent verslaafd aan alcohol?

Of maak je je zorgen om een naaste? De volgende signalen kunnen wijzen op alcoholverslaving. Maar uiteindelijk kan de vraag het beste worden beantwoord door de verslaafde zelf. Herken jij jezelf in een van deze symptomen van een alcoholverslaving? Of hoe zou jouw naaste deze vragen beantwoorden?

  • Drink je omdat je je beter wilt voelen?
  • Heb je meer nodig dan één of twee drankjes?
  • Heb je jezelf wel eens beloofd of geprobeerd om te minderen of te stoppen?
  • Heb je lichamelijke problemen (maagklachten, hoge bloeddruk)?
  • Krijg je klachten als je ineens niet meer drinkt?
  • Heb je wel eens verzuimd op het werk vanwege het alcoholgebruik of verwaarloos je jouw werk?
  • Maak je ruzie met gezinsleden over drank?
  • Drink je in situaties waarin dat gevaarlijk is voor anderen, zoals in het verkeer?
  • Probeer je je drankgebruik te ontkennen en te verhullen?

Herstellen van een alcoholverslaving doe je niet alleen. Wij bieden je graag professionele hulp. Met een multidisciplinair team van specialisten op het gebied van verslavingszorg biedt Recovery Mental Healthcare hulp en advies. Je kunt ons bereiken op nummer: 085 – 8200 900 of administratie@recoverymhc.nl.

Krijg hulp!

Bel ons

085-8200 900