Onze werkwijze

Hoe gaat de behandeling van een verslaving bij Recovery MHC in zijn werk?

  • Intake en introductie
    Je behandeling start met twee intakegesprekken. Op basis hiervan brengen we jouw hulpvraag in kaart.
  • Multidisciplinair overleg
    Ons team van specialisten bespreekt intern het behandelvoorstel.
  • Behandeladvies
    Je casemanager bespreekt het definitieve behandeladvies telefonisch met jou.
  • Start van de behandeling
    Indien nodig begin je met een detox. Daarna start de behandeling die bij jou past.
  • Behandelplan opstellen
    Tijdens de eerste sessies stel je samen met je behandelaar een persoonlijk behandelplan op.
  • Betrekken van belangrijke naasten
    We nodigen jouw directe naasten uit voor onze familieavond.
  • Nazorgtraject
    Na de behandeling volgt een op maat gemaakt nazorgtraject voor blijvend herstel.
  • Mogelijkheid tot doorverwijzing
    Indien gewenst kun je jouw traject voortzetten bij Psychologie Praktijk Be(e).
groepstherapie voor herstel verslaving
een meneer bij een hulpverlener om van verslaving te herstellen

Intake

Elke behandeling van een verslaving bij Recovery Mental Healthcare start met een intake. Voordat de intake kan plaatsvinden, ontvangen wij graag het volgende: 

  • De verwijsbrief van je huisarts 
  • Een kopie van het polisblad van je zorgverzekering 
  • Een geldig legitimatiebewijs (identiteitskaart, paspoort of rijbewijs)

De intake bestaat uit twee gesprekken. Het eerste intakegesprek wordt afgenomen door een psycholoog die in kaart brengt welke problemen er bij je spelen en wat jouw precieze hulpvraag is. Daarnaast worden onder andere jouw verleden, thuis- en werksituatie besproken. Ook bespreken wij jouw persoonlijke wensen voor bijvoorbeeld een klinische behandeling, dagbehandeling of avondbehandeling.

Na de eerste intake volgt een gesprek met een regiebehandelaar. Dit is een GZ-psycholoog of een psychiater. Deze zorgprofessional gaat dieper in op bepaalde onderwerpen en bekijkt welke behandeling het beste bij jouw verslaving en situatie past.

Behandeladvies

Na de intake bespreekt ons multidisciplinaire team het behandelvoorstel en volgt een definitief behandeladvies. Eén van onze casemanagers neemt telefonisch contact met je op om dit behandeladvies met jou te bespreken.

Behandelplan

In de eerste sessies van de behandeling van je verslaving besteedt jouw behandelaar aandacht aan het maken van een behandelplan. Dit plan omvat je DSM 5-classificatie, de beschrijvende behandeldiagnose, het beschrijvend behandeladvies en de behandeldoelstellingen die samen met jou zijn geformuleerd.

Behandeling

Indien nodig start de behandeling met een detox, waarbij je onder medische begeleiding veilig ontgift van middelen. Daarna start de behandeling van je verslaving en de onderliggende oorzaken. Onze specialisten kijken verder dan alleen het middelengebruik of gedrag. We onderzoeken welke factoren jouw patronen versterken en pakken die samen met jou aan. Zo vergroten we de kans op blijvend herstel.

12-stappenprogramma

Een belangrijk onderdeel van onze aanpak is het 12-stappenprogramma. Dit programma beschrijft de twaalf stappen die je begeleiden op weg naar herstel. Van het erkennen van je verslaving tot het moment waarop je jouw ervaringen met anderen deelt om hen te helpen. Het doel is duurzaam herstel en een leven met meer rust, verbinding en kwaliteit.

Nazorg voor blijvend herstel

Na de behandeling van je verslaving bieden we je een nazorgtraject op maat, gericht op blijvend herstel. Werken aan een verslaving gaat met vallen en opstaan. De verleiding van de verslaving is voor veel mensen altijd in meerdere of mindere mate aanwezig. Het is belangrijk om risicosituaties te herkennen en om te weten waar je hulp kunt krijgen wanneer je het nodig hebt. Wij staan altijd voor je klaar.

Behandeling bij Psychologie Praktijk Be(e)

Na jouw behandeltraject kun je ervoor kiezen om verder in behandeling te gaan bij Psychologie Praktijk Be(e). Deze vervolgstap biedt je de mogelijkheid om jouw herstel voort te zetten in een vertrouwde omgeving en je opgedane inzichten verder te verdiepen, te leren omgaan met emoties en patronen en te werken aan het versterken van je mentale veerkracht. 

Herstellen van een verslaving doe je niet alleen. Wij bieden je graag professionele hulp. Heb je vragen over onze werkwijze of over een avond-, dag- of klinische behandeling van een verslaving? Ons multidisciplinaire team van specialisten beantwoordt ze graag!

Hulp nodig?

Bel ons

085-8200 900