Hoe kun je op de juiste manier afkicken van een 3-MMC verslaving?

I can do it

Als je verslaafd bent, kan dat je leven totaal verwoesten. Helaas is verslaving een probleem dat aan de orde van de dag is en dat iedereen kan overkomen. In ons land zijn zo’n twee miljoen mensen verslaafd, zo blijkt uit cijfers van IVZ (Stichting Informatie Voorziening Zorg). Daarbij gaat het in 1.677.363 gevallen om middelen die legaal verkrijgbaar zijn, zoals: alcohol, tabak, pijnstillers en medicijnen. Verslaving is een hersenziekte die vaker voorkomt onder mannen dan onder vrouwen en gepaard gaat met psychische, lichamelijke en sociaal-maatschappelijke problemen. Naast middelen zoals cannabis, cocaïne, lachgas en GHB, kun je verslaafd raken aan gewoonten zoals seks, gamen en gokken. Wanneer je het gebruik van een middel of een bepaalde gedraging verliest, gaat dit ten koste van je normale, dagelijkse activiteiten met alle gevolgen van dien. 

Als je zelf moeite hebt om met het gebruik van een middel of gewoonte te stoppen of als je vermoedt dat iemand in je naaste omgeving is verslaafd, bieden we je bij Recovery Mental Healthcare de juiste hulp. Als gespecialiseerde GGZ-instelling bieden we je verschillende effectieve programma’s voor de behandeling van verschillende verslavingen zoals een verslaving aan het middel 3-MMC.

Verslaving: een chronische en progressieve hersenziekte

Onze professionals en behandelaren geloven dat verslaving een chronische en progressieve ziekte is, die je zowel mentaal, emotioneel, spiritueel als fysiek treft. Daarnaast hebben we in onze verslavingszorginstelling de overtuiging dat chemische afhankelijkheid een familieziekte is. Familieleden en andere belangrijke personen in het leven van iemand die is verslaafd, worden namelijk ook getroffen door de verslaving. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een 3-MMC verslaving. 3-MMC wordt ook wel een designer drug genoemd omdat het middel pas sinds 2012 op de drugsmarkt is. Het is de opvolger van 4-MMC en staat ook bekend als 3-MC drugs, Poes en 3-methylmethcathinone. De drug wordt door de meeste gebruikers gesnoven of geslikt en wordt meestal verkocht in de vorm van kristalachtig wit poeder. Gebruikers geven aan dat het effect van 3-MMC zich uit in een verhoogde alertheid, meer energie, meer zelfvertrouwen, zin in seks en minder vermoeidheid. Daarnaast beschrijven zij de effecten als opgewekte, euforische en verliefde gevoelens. 

Wat zijn de symptomen en risico’s van een 3-MMC verslaving?

Het kat-en-muisspel tussen de producenten en de overheid is vaak in het nieuws. Net als het toenemende gebruik van 3-MMC en de ongelukken die wekelijks op feestjes gebeuren. Het is daarbij een groot probleem dat het middel nu nog legaal verkrijgbaar is. Daarbij komt dat het in webshops makkelijk is te bestellen, dat het goedkoop is en dat 3-MMC in ernstige mate verslavend is. Wat veelal als recreatief gebruik begint, verandert al gauw in een verslaving. Zodra 3-MMC is uitgewerkt, is de drang om het nog een keer te nemen ontzettend groot. Mensen die het gebruiken, voelen zich blij en alert, voelen geen vermoeidheid en slapen vaak nachtenlang niet, waardoor ze snel in een vicieuze cirkel vast komen te zitten. Bij een 3-MMC verslaving kunnen er op korte en lange termijn ernstige, negatieve psychische en lichamelijke symptomen en ziektes optreden, waaronder: zware depressie, angststoornissen, psychose, uitdroging, hartstilstand en hersenbloeding.

Hoe kun je afkicken van een 3-MMC verslaving?

Er zijn grote risico’s verbonden aan het stoppen met het gebruik van 3-MMC. Wanneer je als gebruiker afkickt zonder de juiste medische begeleiding, kan dat leiden tot gevaarlijke ontwenningsverschijnselen. Gebruikers melden onder meer: keelpijn, buikpijn, slaapstoornissen, lichamelijke en mentale vermoeidheid, hoofdpijn en angst- en paniekaanvallen. Ook voelen zij zich vaak snel geïrriteerd, hebben ze een verminderde motivatie en worden agressief. Daarom vereist het afkicken van 3-MMC behandeling onder begeleiding van een team van professionals. Onze specialisten bieden hulp en advies en kijken naar de mogelijke onderliggende oorzaken van de verslavingsproblematiek. Na de behandeling is er intensieve nazorg voor blijvend herstel. Wanneer je bereid bent om hulp te aanvaarden, kan de 3-MMC verslaving tot het verleden behoren.

Ben jij verslaafd aan 3-MMC of vermoed je dat iemand uit je omgeving kampt met verslavingsproblematiek? Herstellen van een verslaving doe je niet alleen. Met een team van medische professionals bieden we bij Recovery Mental Healthcare hulp en advies. Je kunt ons bereiken op nummer: 085 – 8200 900 of administratie@recoverymhc.nl.